Predmet projekta bilo je uvođenje TETRA radio sustava u tunel Učka, nadogradnjom postojećeg analognog radio sustava, te omogućavanje zajedničke radne grupe za sve interventne službe u slučaju nezgode, kao i neovisna komunikacija MUP-ovih stanica (policija, hitna pomoć, JVP) unutar tunela. Projekt je izveden po modelu Design & Build, na principu “ključ u ruke”.

TETRA sustav koristi digitalno kodiranje govora u mreži, što omogućava kvalitetnu govornu komunikaciju i brzu uspostavu poziva između dviju krajnjih točaka, kao i zaštitu od prisluškivanja i neovlaštenih upada u mrežu.

Nova TETRA bazna stanica montirana je u upravnoj zgradi i povezana s postojećom centralnom RF stanicom, preko koje se TETRA signal svjetlovodnim kabelom prenosi u tunel. Osim same tunelske cijevi, pokrivene su i prilazne zone na kvarnerskoj i istarskoj strani te tuneli Zrinšćak 1 i Zrinšćak 2.

Signal MUP-ove TETRA mreže re-emitirao se na istoj frekvenciji duž cijelog tunela, koristeći infrastrukturu postojećeg radio sustava. MUP u tunelu zadržava svoj kanal (MUP.net), i to na frekvenciji koju koristi na istarskoj strani tunela.

Za slučaj potrebe zajedničkog djelovanja u nekim incidentnim situacijama u tunelu i portalnim zonama u sustavu BINA.neta formirana je jedna zajednička radna grupa, kojom se mogu koristiti sve službe koje sudjeluju u intervenciji (MUP, hitna pomoć, vatrogasci i sl.).

Novi radio komunikacijski sustav temeljen je na infrastrukturnoj opremi proizvođača DAMM Cellular Sytems iz Danske, a pušten je u rad prije početka turističke sezone 2017. godine.

Više na stranicama BINA Istre